ZORANA BELIC

bloemen

Ik ben een stadskind in hart en nieren dat zich als vijfjarige afvroeg wie de appels in de bomen had gehangen.

Tijdens mijn jongere jaren was ik absoluut niet bezig met natuur, en ook later vond ik het onvoorspelbare karakter van natuurfenomenen zoals kriebelende beestjes en prikkende brandnetels en braamstruiken eerder onaangenaam. Dus ik vermeed het. 

 

Maar ik besefte dat ik niet niet gelukkig was met hoe mijn leven zich ontplooide.

 

Mama’s avonturen en verhalen als herborist spoorden me een paar jaar geleden aan om zelf ook aan de opleiding te beginnen. De bloeiende kruidenwereld plantte zeer snel een zaadje en zorgde dat kruiden en planten een passie zijn geworden waar ik dagelijks mee bezig ben. En ik leerde fijne mensen kennen die even bezield zijn.

Als herborist ben ik een weg ingeslagen waar planten mij een leven lang zullen vergezellen.

 

Kruiden hebben ook de band met mijn moederland versterkt. In de Balkan hebben mensen nog de kennis om lijf en leed met kruiden te verzachten en bestaat er vooral ook respect voor deze kunst. De band tussen mensen en planten doet tijd en grenzen vervagen.

Ik voel me beter geaard, zowel hier in Vlaanderen, als in Servië. De ontworteling die een diaspora onvermijdelijk met zich meedraagt is een beetje hersteld. 

Voor mij is herborist zijn zo veel meer dan theemengelingen maken en zalfjes smeren.

Het betekent een diepgewortelde band smeden tussen onszelf en de wereld rondom ons. De plantenwereld heeft ervoor gezorgd dat ik anders eet en drink, anders kijk naar de wereld, anders in het leven sta.

Ik zoek nieuwe ervaringen op, zoals een kakelende kip in mijn armen houden of de prikkelende smaken van wilde eetbare planten proeven op mijn tong. En ik heb ontzettend veel respect gekregen voor die kriebelende insecten en prikkende planten.

 

Wanneer het nodig is, vind ik troost bij kruiden zoals bijvoet (Artemisia vulgaris), de roos (Rosa spp.) en andere groene schepsels, of rol ik mijn yogamat uit. 

 

Ik ben vanuit mijn achtergrond als (stads)herborist en natuurgids geïnteresseerd in de transformatieve kracht van kruiden en natuur. Op welke verschillende niveaus kan de natuur ons raken en wat is het directe gevolg hiervan op ons leven?