• Leen in't groen

Ontsmettende handensprayWelkom op de eerste blogpost van AntHerb!

In deze spannende eerste editie zal ik uitleg geven over het maken van een ontsmettende handenspray, speciaal voor deze tijd van rondvliegende bacteriën en virussen.

Afgelopen weekend was de opening van ‘De Kop’, in de kelder van de Sint-Amanduskerk te Antwerpen. Hier hebben we een demo gegeven over het maken van een ontsmettende handenspray, en zoals beloofd: het recept!

Wat hebben we hier voor nodig? - 2 el Gedroogde hamamelisbladeren (mogen ook goudsbloem bloemetjes zijn) - 100 ml water, gekookt - 1 tl plantaardige glycerine (optioneel) - 15 druppels tea tree etherische olie

- 15 druppels rozemarijn etherische olie - 15 druppels echte tijm etherische olie

- een sprayflesje van ong. 100 ml - trechtertje - beker of kommetje om in te mengen - schoteltje om af te dekken - zeef, niet van metaal! Je kan ook een kaasdoek of koffiefilter gebruiken En hoe pakken we dit nu aan? 1. Schep de hamamelis of de goudsbloem in een kommetje. Giet hierover het kokend water, dek af met het schoteltje en laat ongeveer 20 minuutjes trekken, tot het een maximum temperatuur heeft van 40 °C. Dit is belangrijk omdat etherische olie snel vervliegt bij warmte. 2. Giet het aftreksel door de zeef/kaasdoek/koffiefilter in het sprayflesje met behulp van de trechter. 3. Vul het flesje af tot het 1/4e gevuld is. 4. Voeg hierbij de glycerine en de etherische olie van tea tree, rozemarijn en tijm. 5. Sluit het flesje af en schud goed. Doe dit telkens je de spray wilt gebruiken.

Hier een kort woordje over de ingrediënten die gebruikt worden

Tea Tree (Melaleuca alternifolia) De olie van de tea tree (theeboom) heeft een antibacteriële, antivirale (virusdodende) en schimmeldodende werking. Niet gek dus dat we deze olie gebruiken in onze ontsmettende handenspray.

Tea tree olie is het middel bij uitstek voor mensen die last hebben van koortsblaasjes. Als je voelt dat zich een koortsblaasje gaat aankondigen, stip je meerdere keren per dag de plaats aan waar je de koortsblaas voelt opkomen.

Ook wordt deze olie gebruikt door mensen die last hebben van schimmelnagels. Meerdere malen per dag de nagels inmasseren met deze olie doet wonderen.


Rozemarijn (Rosmarinus officinalis of Salvia rosmarinus) Rozemarijn is een kruid met mooie paarse bloemetjes dat vaak in ovenschotels en stoofpotjes wordt gebruikt. Dit voor zijn aangename smaak, maar ook voor zijn eetlustopwekkende en goede werking op de spijsvertering.

Rozemarijn is ook het perfecte studeerkruid. Verdamp deze olie in de kamer en je zal helder en gefocust zijn.

Één eigenschap van deze veelzijdige olie is dat hij een ontsmettende werking heeft. Ideaal dus om je huid te ontsmetten. Door de aanwezigheid van looistoffen, wat je bijvoorbeeld ook vindt in rode wijn en zwarte thee, trekt het de huid samen waardoor deze ook lekker zacht aanvoelt.


Echte tijm (Thymus vulgaris L.) Deze heeft een gelijkaardige werking op de spijsvertering als rozemarijn. Bijkomend bij tijm is dat deze een uitzonderlijke werking heeft op de luchtwegen. Het lost de slijmen op en helpt je ze op te hoesten.

Net als de andere etherische oliën heeft hij ontsmettende eigenschappen.


Let op!

Tijm en rozemarijn zijn een veelgebruikt keukenkruid, en heeft geen nare bijwerkingen als je het in normale doses bij je eten gebruikt. De etherische olie aan de andere kant mag niet gebruikt worden door zwangere vrouwen doordat deze een stimulerende werking heeft op de baarmoeder. Kinderen jonger dan 2 jaar mogen deze tijmolie ook niet inhaleren omdat deze de luchtwegen heel efficiënt prikkelt. Bij te jonge kinderen kan dit tot ademstilstand leiden.


Amerikaanse toverhazelaar (Hamamelis virginiana L.) Toverhazelaar is een boom, afkomstig uit Canada en het oosten van Noord-Amerika. De ideale boom om in het Belgische weer te laten groeien. Koud en nat.

De toverhazelaar heeft als eigenschap dat deze adstringerend (samentrekkend) werkt op de huid en slijmstoffen. Het is, door deze samentrekkende eigenschap, een heilzaam middel tegen gekloofde handen, spataderen en aambeien, omdat het de bloedvaten doet samentrekken.

Wij gebruiken een aftreksel van toverhazelaar ipv. een alcoholgel omdat het de huid verzorgt. Alcohol droogt de huid uit en dood alle bacteriën, ook de goede die je huid nodig heeft om gezond te blijven.


Goudsbloem (Calendula officinalis L.) Je kan ook goudsbloem gebruiken ipv. Toverhazelaar. Deze heeft een ontsmettende eigenschap en wordt vaak ingezet bij oppervlakkige wonden. Een aftreksel hiervan is een ideaal middel om wonden mee proper te maken, ook omdat het de aanmaak van nieuwe bloedvaten stimuleert.


Plantaardige glycerine Plantaardige glycerine is in feite een soort alcohol dat gemaakt wordt uit plantaardige vetten en is oplosbaar in water. Hoe het chemisch in elkaar zit ga ik niet uitleggen, dit omdat chemie niet mijn sterkste vak is en de verwarring enkel nog groter zou worden.

Olie heeft de eigenschap te gaan drijven op water omdat deze lichter is qua samenstelling. Daarom gebruiken we glycerine. De glycerine hecht zich aan de etherische olie, waardoor deze makkelijker te verdelen is in het water. Als je met het flesje schudt, zullen de etherische oliën zich verdelen in zeer kleine bolletjes in het water, waardoor het mooi verdeeld is om dan te gebruiken als spray.

Je hoeft geen glycerine te gebruiken als je dit niet in huis hebt. Je moet dan enkel harder en iets langer schudden voor je een mooi mengsel hebt verkregen.

De olie zal elke keer, met of zonder glycerine, weer boven gaan drijven, dus schudden voor gebruik is altijd wel aangeraden.


Groetjes, Leen

#antherb #antwerpen #tijm #rozemarijn #teatree #glycerine #hamamelis #calendula #toverhazelaar #goudsbloem #antibacterieel #aftreksel #kruiden #gezond #gezondheid #etherischeolie #herborist

141 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven