LEEN DE BOECK

bloemen

Ik ben geboren en getogen in Kalmthout.

De Kalmthoutse heide was als het ware mijn achtertuin. Een plaats waar ik als kind op avontuur ging, en als adolescente tot rust kwam.

Van jongs af aan experimenteer ik al met planten. Eén van mijn eerste herinneringen gelinkt aan de natuur was dat ik een dichte krokus plukte, in een geldbuisje stak -je weet wel, waar vroeger het geld voor de zwemlessen op school werd in gestoken- om dat een uur later weer open te doen en verrukt te zijn dat de bloemblaadjes van de krokus zich hadden ontplooid door de warmte in dat buisje.

Of dat ik bloemetjes plukte, ze vermorzelde en het sap op de handen van mijn vriendinnetjes smeerde. ‘Het wondermiddel tegen droge handen, voel eens hoe zacht ze zijn!’. Dit toen ik in het eerste leerjaar zat.

 

Naarmate ik ouder werd, ben ik mijn interesse en het verwonderd zijn om de natuur een beetje verloren. Pas toen ik naar ’t Stad trok, merkte ik hoezeer ik de rust in’t groen miste.

Ik begon weer wat meer met mijn handen in de aarde te zitten, en besloot om een opleiding tot herborist te volgen samen met mijn vader. In het tweede jaar voegde mijn vriendin zich bij ons, die al vroeger was begonnen met de opleiding, maar tussendoor een jaar kruidenteler heeft gevolgd ter vervolmaking.

Het in contact komen met geneeskrachtige kruiden, waarvan de werking via de wetenschap bewezen is, heeft een wereld voor mij geopend. Ik kan me niet meer inbeelden dat kruiden geen deel van mijn leven zouden uitmaken. Een gezond voedingspatroon, aangevuld met de juiste kruiden, is de beste manier om zonder al teveel mankementen door het leven te gaan.