onze kruidentheemengelingen in samenwerking met Coop 2060 en Fundament

Antherb_logo_groen.png
WhatsApp Image 2020-09-29 at 21.32.54.jp
WhatsApp Image 2020-09-29 at 21.33.00.jp

Antherb is een Antwerps herboristencollectief, dat onder de vleugels van Fundament 2060 vzw natuur en de stad weer dichter bij elkaar wil brengen. We werken mee aan Coop 2060: Coop 2060 is een experiment om enkele lokale voedselproducenten uit de wijk 2060 samen te laten werken.

Onze infusen komen in zakjes van 50 gram en kosten 5 euro per stuk.
We voorzien twee coronaproof ophaalmomenten aan de tuin van Antherb, aan de Sint-Amanduskerk in de Van Kerckhovenstraat. De ingang is in de Sint- Norbertusstraat. Past geen van deze momenten voor je? Dan kan je - na afspraak - bij één van ons ophalen. Wij contacteren je!


Je bestelling is afgerond na betaling van het totaalbedrag op rekeningnummer BE19 7360 7331 7112 (op naam van Antherb). Vermeld je naam en het totaal aantal zakjes.
Vragen? Je vindt ons via info@antherb.be, facebook 'Antherb' of instagram 'Antherb.collectief'.

Hieronder vind je meer informatie over de verschillende soorten thee en ook de link naar het bestelformulier. 

Bestellen kan tot 14 oktober 2020.

Kruidenthee

Wist je dat je niet elke thee thee mag noemen? ‘Thee’ is enkel afkomstig van de theeplant - camelia sinensis. Zwarte, groene en witte thee zijn allemaal afkomstig van deze plant.

In een kruidenthee is deze plant niet aanwezig, daarom spreken we van tisanes of infusen. Kruidenthee kan ook!

 

Elke tisane heeft een bepaalde werking, afhankelijk van de gebruikte kruiden. Hieronder vind je per mix de werking, en ook wanneer je voorzichtig moet zijn met het gebruik er van. Maar er zijn ook enkele algemene weetjes over de infusen.

 

Voor de bereiding van een kruidenthee gebruik je beter geen metaal. Dit komt omdat er in heel wat planten looistoffen (tannines) aanwezig zijn. Looistoffen hebben een samentrekkende werking, en werken licht ontstekingsremmend. Ze zorgen voor een beschermende laag op bijvoorbeeld de maag- of darmwand en ondersteunen zo bij ontstekingen. Looistoffen worden afgebroken door metaal. Gebruik dus eerder een papieren of stoffen theezakje dan een thee-ei. Roeren met een metalen lepel kan geen kwaad, maar laat je lepel niet in je thee staan. 

 

Voor het maken van een tisane gebruik je best ook geen kokend water. Kokend water verbrandt namelijk een deel van de inhoudsstoffen (dit merk je het best bij groene thee - de thee gaat er bitter van smaken). Kook het water en laat het even afkoelen, tot onder het kookpunt. Zo is je kopje kruidenthee nog aangenaam warm én zijn de goede eigenschappen bewaard gebleven!

 

Hoe langer je de kruiden laat trekken, hoe straffer de smaak. En: hoe beter de werking! Maar hoe straf jij je kopje kruidenthee graag drinkt, is natuurlijk helemaal aan jou!

 

Tot slot nog dit: natuurlijke middelen zijn niet per sé onschuldig. Voor verschillende planten geldt dat je ze in bepaalde situaties beter niet gebruikt. Al onze kruidenthees zijn geschikt voor consumptie. We vertellen je per mix wanneer je deze beter niet drinkt.

Ayurvedische mix

Voor onze ayurvedische mix gebruikten we drie kruiden:

 • Venkelzaad (Foeniculum vulgare)

 • Karwijzaad (Carum carvi)

 • Korianderzaad (Coriander sativum)

 

Deze drie kruiden hebben een zeer gelijkaardige werking. Ze helpen het lichaam om voedsel te verteren. De kruiden worden daarom in de ayurvedische leer vaak samen gebruikt als ondersteuning bij de spijsvertering. Denk maar aan de kleine potjes met zaden die je bij Indiase restaurants vaak na de maaltijd krijgt. Maar een tisane werkt ook!

 

Venkelzaad bevat onder andere etherische olie en flavonoïden. Hierdoor heeft het een verwijdend effect op de bloedvaten van de darmwand. Dit resulteert een darmgasverminderende werking en krampstilling in het spijsverteringsstelsel. De etherische olie verhoogt ook de samentrekking van de spieren in de maag- en darmwand, waardoor venkelzaad eetlustopwekkend werkt.

 

Ook karwijzaad bevat etherische olie. Verder bevat het ook (onder andere) proteïnen en looistoffen. Karwijzaad heeft dezelfde winddrijvende werking als venkelzaad, maar dan sterker. Ook is het krampwerend en kalmeert het de maag. En wederom net als venkelzaad: karwijzaad verhoogt de darmperistaltiek en is daarom eetlustopwekkend. 

 

Korianderzaad tot slot, bevat … etherische olie en looistoffen (onder andere). Hierdoor is de werking erg gelijkaardig aan die van karwij- en venkelzaad. De werking van korianderzaad is iets zwakker. Koriander is een mild kruid en versterkt de maag. 

 

De etherische olie van venkelzaad bevat fyto-oestrogenen: deze hebben een stimulerende werking op de baarmoeder en gebruik je dus beter niet als je zwanger bent. Venkel als culinaire plant eten kan geen kwaad, tenzij je er dagelijks kilo's van consumeert. Ook aan kleine kinderen (onder de 2 jaar) geef je beter geen venkelzaad. Hun lichaam is nog te klein om deze inhoudsstoffen op een goede manier te verwerken. Voor karwijzaad geldt - door de etherische olie - dezelfde waarschuwing.

Daarom raden we zwangere vrouwen af om deze tisane te gebruiken. 


Ingrediënten: karwijzaadjes (Carum carvi), korianderzaadjes (Coriander sativum) en venkelzaadjes (Foeniculum vulgare)

Bereiding: Vul een thee-ei met 3 theelepel theemengsel voor elk 0.5lt water.  Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen. Klaar!

Gemixt door AntHerb, een herboristencollectief uit Antwerpen met een groene droom: mens en natuur weer dichter bij elkaar brengen. @antherb.collectief

Rooibosmix

Voor onze rooibosmix gebruikten we de volgende kruiden:

 • rooibos (Aspalathus linearis)

 • zoete sinaasappelschil (Citrus sinesis)

 • hibiscus (Hibiscus sabdariffa)

 • rozenbottels (Rosa canina)

 • rozenblaadjes (Rosa damascena)

 

Deze kruidenthee kan het hele jaar door gebruikt worden: in de zomer als verfrissende iced tea en in de winter om je weerstand te ondersteunen dankzij de verschillende inhoudsstoffen. Rooibos bevat vooral flavonoïden en vitamine C voor de weerstand en tegen ontstekingen.

Hibiscus bevat vooral organische zuren, antioxidanten en vitamine C en is daarom ook ontstekingswerend en goed voor de weerstand.

 

Rozenbottels, de vruchten van de roos, bevatten vooral vitamine C, flavonoïden tegen ontstekingen en een bijzonder glycolipide die vooral de weerstand versterkt.

 

De rozenblaadjes en zoete sinaasappelschil zijn vooral gebruikt als smaakmakers maar hebben in mindere mate door hun vitamines en etherische olie ook invloed op de weerstand en ontstekingen.

Uit voorzorg niet gebruiken bij zwangerschap of tijdens borstvoeding, niet drinken in combinatie met medicijnen voor hoge bloeddruk. Gebruik geen metalen ei voor de bereiding.

Ingrediënten: rooibos (Aspalathus linearis), zoete sinaasappelschil (Citrus sinensis, schil), hibiscus (Hibiscus sabdariffa), rozenbottels (Rosa canina, vrucht), rozenblaadjes (Rosa damascena) 

Bereiding: Vul een thee-ei met 3 theelepel theemengsel voor elk 0.5lt water.  Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen. Klaar!

Gemixt door AntHerb, een herboristencollectief uit Antwerpen met een groene droom: mens en natuur weer dichter bij elkaar brengen. @antherb.collectief

Rustgevende mix

Deze rustgevende mix bevat:

 • Citroenmelisse (Melissa officinalis)

 • Passiebloem (Passiflora incarnata)

 • Hop (Humulus lupulus)

 • Lavendel (Lavendula angustifolia)

 

De combinatie van passiebloem, hop, lavendel en citroenmelisse brengt je in een staat van rust.

 

Passiebloem staat bekend om zijn rustgevende werking. Vaak wordt dit kruid gebruikt als men moeite heeft met inslapen.Passiebloem bevat alkaloïden, het is deze stof die een rustgevende en kalmerende werking heeft. 

 

Hop heeft dezelfde werking. Denk maar aan het lomer worden na een biertje. De alcohol heeft hier zijn effect, maar hop heeft hier ook een belangrijk aandeel in. Bij hop is het echter de lupuline die voor het rustgevende effect zorgt.

 

Lavendel doet je dromen over de Provence. Het is vooral de geur die het relaxerende effect op gang brengt. Het is dus belangrijk om je kopje met een bordje te bedekken tijdens het trekken van het infuus. Zo blijven de essentiële oliën in de drank.


 

Citroenmelisse verkwikt de geest en verfrist het smakenpallet. De aanwezige etherische olie werkt versterkend op het hele lichaam. De mineralen (bijvoorbeeld koper) hebben dan weer een kalmerend en ontspannend effect. 

 

Deze kruiden hebben dus een gelijkaardig effect, maar dankzij een verschillende inhoudsstof.

 

Net als bij alle kruiden moet je ook hier voorzichtig zijn bij het gebruik. Lavendel wordt bijvoorbeeld enkel aangeraden bij zwangere vrouwen met een hoge bloeddruk. Citroenmelisse bevat rozemarijnzuur. Planten die deze stof bevatten zijn niet geschikt tijdens de zwangerschap - citroenmelisse is een uitzondering als het gebruikt wordt in de vorm van een zwak infuus. Maar ook hier: better safe than sorry. Hop bevat fyto-oestrogenen - een plantaardige stof die op het vrouwelijke hormoon oestrogeen lijkt. Gebruik het niet tijdens je zwangerschap. Depressies kunnen versterkt worden door hop - ook dan in het gebruik afgeraden. 

Passiebloem dient ook vermeden te worden tijdens de zwangerschap. Ook kan deze plant invloed hebben op het gebruik van antidepressiva.

Daarom raden we af deze kruidenthee te gebruiken tijdens de zwangerschap of tijdens een depressie.

Bereiding: Vul een thee-ei met een halve theelepel theemengsel voor  250 ml water.  Breng het water aan de kook, giet dit over het theemengsel, en laat 5 minuten afgedekt trekken. 

Ingrediënten: Citroenmelisse (Melissa officinalis), passiebloem (Passiflora incarnata), hop (Humulus lupulus), lavendel (Lavendula angustifolia)

Gemixt door AntHerb, een herboristencollectief uit Antwerpen met een groene droom: mens en natuur weer dichter bij elkaar brengen. @antherb.collectief

Gembermix

Ingrediënten: Gember (Zingiber officinale) en framboosblad (Rubus idaeus)

Gemixt door AntHerb, een herboristencollectief uit Antwerpen met een groene droom: mens en natuur weer dichter bij elkaar brengen. @antherb.collectief

Voor de gembermix combineerden we:

- gember (Zingiber officinale)

- framboosblad (Rubus idaeus)

De inhoudsstoffen van deze twee kruiden hebben een gelijkaardige werking en staan vooral bekend voor hun ondersteuning bij menstruele klachten en bevalling en bij spijsverteringsklachten.

Gember bevat etherische olie die inwerkt op het spijsverteringsstelsel. Zo stimuleert het de maagsapafscheiding en vermindert het (zwangerschaps)misselijkheid omdat o.a. toxines en zuren worden geabsorbeerd. Daarnaast bevordert gember de doorbloeding in het onderlichaam waardoor menstruatieklachten worden verlicht.

Framboosblad bevat vooral looistoffen en flavonoïden, maar het is een alkaloïde, fragarine, dat inwerkt op de bekkenbodemspieren en de baarmoeder en deze versterkt en ontspant. Framboosblad bevordert ook de eetlust en de spijsvertering. Het heeft een milde werking op misselijkheid.

Deze mengeling is ook geschikt tijdens de zwangerschap vanaf het derde trimester en borstvoeding.

Bereiding: Gebruik 3 theelepels op 0.5 liter water. Laat 5 minuten trekken en geniet van je kop verwarmende thee.